Csirkemell Recept - A

Csirkemell Recept Ajánló

 

Almás csirkefasírt recept

Recept hozzávalók: 3-4 személyre 30 dkg csirkemellfilé, 20 dkg alma, 1.5  zsemle, 1 tojás, 1 kisebb vöröshagyma, olaj, zsemlemorzsa, tej, borsikafű, só;
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hagymát, a zsemlét és a tojást. Ízesítsd borsikafűvel és sóval. Az alaposan összedolgozott masszát tedd egy olajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába, és közepes tűzön süsd pirosra.
 (Ha nincs őzgerincformád, akkor a masszából formázz rudat, kend meg olajjal, szórd meg zsemlemorzsával, és alufóliába tekerve süsd meg egy tepsiben.)


Almás csirke másképpen - Recept

Elkészítése: Én általában csirkemellet használok, de el lehet készíteni egész csirkéből is. A melleket kicsontozom, besózom. A burgonyát megtisztítom, az almát is. (alma kb. 1 kiló) A tepsit körberakom szalonnával, az aljára is teszek 3-4 szeletet. (vékonyra szeletelve). Rákarikázok egy sor nyers burgonyát, ezt megsózom, majd rászeletelem az almát, erre teszek 5-6 késhegynyi Rámát. Így rétegezem, amíg a tepsibe fér, majd a tetejére teszem a besózott húst. (A burgonyát mindig enyhén sózom) A hús alá és fölé alma kerüljön. Erre is teszek Rámát. A tepsit alufóliával letakarom, kb. 1 órát párolom, majd ha puha, kissé megpirítom.


Almás csirkemell recept 1.

4 kicsi vagy két nagy csirkemell, 50 dkg alma (birsalma is lehet), 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, gyömbér, fahéj, ízlés szerint só, törött fehér bors, kevés cukor
A lebőrözött csirkemellet úgy csontozom ki, hogy lapjában szeletelhető legyen. Szép szeleteket vágok belőle, és jól megsózom. Tűzálló tálba fektetem a felét és beborítom a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott alma felével. Csipetnyi sóval és cukorral megszórom, majd a maradék mellszeletekkel és az almával folytatom a rétegezést.
Ezután belekeverem a tejszínbe a fűszereket, kevés sót és cukrot is adok hozzá, és a mellszeletekre locsolom.
A tálat szorosan lefedem, és előmelegített forró sütőben 40 percig közepes lángon párolom.
A sütés befejeztével a fedőt leveszem, rászórom az ételre a reszelt sajtot, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a sajt elolvadjon.
Párolt rizzsel kínálom!


Almás csirkemell recept 2.

Recept hozzávalók: 2 kicsi (vagy 1 nagy) csirkemell, 50 dkg alma (birsalma is lehet), 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, ízlés szerint só és törött fehér bors, kevés cukor.
Elkészítése: A lebőrözött csirkemellet úgy csontozom ki, hogy lapjában szeletelhető legyen. Szép szeleteket vágok belőle, és jól megsózom. Tűzálló tálba fektetem a felét, és beborítom a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott alma felével. Csipet sóval és cukorral megszórom, majd a maradék mellszeletekkel és az almával folytatom a rétegezést. Ezután belekeverem a tejszínbe a fűszereket, kevés sót és cukrot is adok hozzá, majd rálocsolom. A tálat szorosan lefedem és előmelegített, forró sütőben 40 percig közepes lángon párolom. A sütés befejeztével a fedőt leveszem a tálról, rászórom az ételre a reszelt sajtot, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a sajt elolvadjon. Párolt rizzsel kínálom.
Elkészítési ideje: 65 perc


Almás csirkemell recept 3.

Recept hozzávalók:  2 közepes csirkemell, 4 alma, 5 dkg vaj, 5 dkg sajt, só (vagy grill fűszer-keverék), késhegynyi reszelt szerecsendió
Elkészítése: A csirkemelleket kettévágjuk, sóval bedörzsöljük, és kivajazott tűzálló edénybe téve, letakarva a sütőben majdnem puhára pároljuk. Az almákat megtisztítjuk, karikákra vágjuk, majd a húst betakarva vele, szerecsendióval megszórjuk, és a sütőbe visszatesszük. Együtt puhára pároljuk, végül a reszelt sajttal megszórjuk és egy-két percig - míg a sajt ráolvad - még pirítjuk. Vegyes párolt zöldséggel, de külön sült almával is tálalhatjuk.


Almás csirkevagdalt recept

Recept hozzávalók: 2 kisebb csirkemell (45-50 dkg), 1 dl tejszín, 2 tojássárga, 1 nagy alma, 10 dkg reszelt ementáli jellegű sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés zsemlemorzsa, 1 púpozott mokkáskanál só, ízlés szerint őrölt fehér bors, olaj a sütéshez.
Elkészítése: A csirkemellet kicsontozom, bőrét lehúzom, és a húst darálón áteresztem, majd hozzákeverem a tojássárgákat, a tejszínt, a meghámozott, kicsumázott, lereszelt és kicsavart almát, a reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot. Addig gyúrom, míg az összes folyadékot felveszi. Vizes kézzel kis pogácsákat formálok a masszából, zsemlemorzsában meghempergetem és bő, forró olajban mind a két oldalán pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és a pogácsákat tűzálló tálra teszem. Megszórom a reszelt sajttal, és csak annyi időre rakom a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon, de meg ne piruljon. Salátával és burgonyapürével kínálom. Hidegen is nagyon finom, akkor majonézes salátát kínálok mellé. Az alma helyett néha 1-2 db nagy, tisztított, reszelt gombát szoktam hozzákeverni vagy 5 dkg-nyi reszelt parmezán (parmezán jellegű) sajtot.
Elkészítési ideje: 50 perc


Ananászos csirkemell recept 1.

Recept hozzávalók: 40 dkg hosszura vágott csirkemell filé, 1 ananász konzerv, só bors, ételízesítő (Delikát vagy Vegeta)
Elkészítése: A felforrósított olajban hirtelen megpirítom a csirkemellet. Hozzáadom az egész doboz, darabolt ananászt, levével együtt. Ízlés szerint fűszerezem a fentiekkel, és fedő alatt 15 percig párolom. Végül fedő nélkül zaftjára sütöm. Párolt rizzsel, majonézzel tálalom.


Ananászos csirkemell recept 2.

Recept hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirkemell, 1/4 kg-os ananász konzerv, 2 dkg vaj, só, gyömbérpor.
Elkészítése: A csirkemellet lebőrözzük, és két darabra vágjuk, a közepén levő nagy szegycsontot kiemeljük. Az ananászból néhány darabot laskára vágunk, és a húst megtűzdeljük vele. A mell külsejét sóval, gyömbérrel meg vajjal bedörzsöljük, és tűzálló tálra egymásmellé fektetjük. A tálat lefedve a forró sütőbe toljuk, és a húst saját levében puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Ekkor a többi, kisebb darabokra vágott ananászt köré terítjük, az egészet egy kevés ananászlével megöntözzük, és a sütőbe visszatolva még 5-6 percig, fedő nélkül sütjük. Rizs illik hozzá.


Ananászos csirkemell recept 3.

Recept hozzávalók: 2 egész csirkemell, fél doboz körszeletes ananászkompót, diónyi light margarin, só.
Elkészítése: A csirkemellet kifilézzük, négy egyenlő darabra vágjuk. A diónyi margarint felforrósítjuk, ebben a csirkemellet megforgatjuk, míg fehér színű lesz (nem sütjük!). Ananász-lével fölengedjük (kb. 4 evőkanál), pici sót hintünk rá, lefedjük, és puhára pároljuk. Közben, ha szükséges a levét vízzel pótoljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, mindegyikre egy-egy körszelet ananászt fektetünk, és készre pároljuk.


Ananászos csirkemell recept 4.

A húsos páchoz: 2 kicsontozott csirkemell apróra vágva, só, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1/2 dl víz
A sütéshez: 3 evőkanál olaj, 1 kis csomó újhagyma, gyömbér, 4 karika ananász feldarabolva
A feldarabolt megmosott húst kissé megsózzuk, majd beleforgatjuk az olívaolaj, víz, szójaszósz és kukoricaliszt keverékéből készített pácba. Fél óráig pácoljuk, majd szűrőben jól lecsöpögtetjük, de a páclevet felfogjuk. Wokban vagy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, megpuhítjuk benne a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát, és hozzáadjuk a húst. Nagy lángon 5-7 percig együtt pirítjuk, majd ráöntjük a páclét és kiforraljuk, közben friss gyömbérrel vagy gyömbérporral fűszerezzük. Szükség szerint ananászlével hígítjuk. Az ananászdarabokat a legvégén adjuk hozzá, átforrósítjuk, és rizságyon tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra pácolással együtt


Ananászos csirkesaláta recept

Recept hozzávalók 4 személyre: 30 dkg főtt vagy sült csirkemell, 30 dkg ananászkonzerv vagy friss ananász, 1 db nagyobb vöröshagyma, 3 szál zeller, 1 csokor fűszerzöld (rozmaring, kakukkfű, majoránna), 2 evőkanál joghurt, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál salátaolaj, néhány szál snidling, só, őrölt bors.
A csirkemellet kevés sóval és a zöldfűszer-csokorral megfőzzük, lebőrözzük, kicsontozzuk. A megtisztított hagymát karikára vágjuk, kis időre vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. A megmosott zellerszárakat (lehetőleg halványított zeller legyen) kisebb darabokra vágjuk. A felkockázott húst, ananászt, a hagymát és a zellert egy tálban összekeverjük, megszórjuk az apróra vágott snidlinggel, vagy zöldhagyma szárával. A joghurtból, mustárból, olajból, csipet sóból és a frissen őrölt borsból készült mártással összekeverhetjük a salátát, de már a tányérokra halmozott adagok tetejére is önthetjük.


Ananászos sajtkrémmel töltött csirkemell-tekercs recept

Recept hozzávalók: natúr Medve tömlős sajt 20 dkg, csirkemell filé 4 db, ananászbefőtt 10 dkg, pritamin paprika 1 db, petrezselyemzöld 1 cs. liszt 10 dkg, tojás 3 db, zsemlemorzsa 20 dkg, olaj őrölt fehér bors, só
Elkészítése: A csirkemell filéket fólia alatt kiverjük, sóval, borssal ízesítjük és félretesszük. A natúr tömlős sajtot kis kockákra vágott ananásszal, paprikával és finomra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. Az ananászos sajtkrémmel a csirkemell filéket megkenjük, felgöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük, majd a hústűket eltávolítjuk. Burgonyapürével és margarinon párolt zöldségekkel tálaljuk.


Arab húsos rizottó recept

Recept hozzávalók: 20 dkg csirkemell, 20 dkg kolbász (lehetőleg cserkészkolbász) 20 dkg rizs, 2 dkg vaj, 1 db húsleveskocka, só-bors, paprika, ízlés szerint, 1 fej hagyma, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 2 db uborka
A több, váltott vízben átmosott rizst 2 dekányi forró vajon megfuttatjuk, majd kétszer annyi vizet öntünk rá, amennyi a rizs térfogata. Húsleveskockával, sóval ízesítjük, és a negyedekre vágott hagymával fedő alatt takaréklángra tesszük. A rizsnek nem főni, hanem duzzadnia kell, kb. 20 perc, amíg megpuhul. Ekkor tesszük bele a 20 dkg cserkészkolbászt (vékony karikákra vágva) és a már főtt, kockára vágott csirkemell darabokat. Ezekkel együtt a rizst még kb. 5 percig - míg teljesen puha nem lesz - tűzön tartjuk és borssal, paprikával megszórva a tetejét, melegen tálaljuk.
Vékonyra vágott zöldpaprikával, paradicsommal és uborkával díszítjük.


Aranka göngyölt csirkéje - Recept

Elkészítése: 1 ek. margarint 2 percig 200 W-on felolvasztunk. 1 fej vöröshagymát apróra vágunk, és a margarinon 3 percig 500 W-on üvegesre pároljuk. 20 dkg gombát felszeletelünk, sózzuk, borsozzuk, 4 percig 500 W-on pároljuk. 60 dkg csirkemellet kiklopfolunk és a hagymás, gombás töltelékkel megtöltjük. Fogvájóval rögzítjük. Mikro-edénybe tesszük és 3 dl erőlevessel 6 percig 500 W-on főzzük. Megforgatjuk, majd 3 percig 400 W-on pároljuk. Kiszedjük a léből, amibe 4 ek. gesztenyemasszát, 1 dl tejszínt, és sót teszünk. A mártást 2 percig 500 W-on melegítjük, majd a gombás csirkemell-tekercsekre öntve tálaljuk.


Aranka szelet AMC Arondoban 

Recept hozzávalók 4 személyre: 2 db csirkemell (kicsontozva, lebőrözve) ízlés szerint grillfűszer, 2 csomag ARVIT brokko
Elkészítése: Az Arondo edényt előmelegítjük. A csirkemelleket papírtörlővel leitatjuk és az előmelegített edényben, mindkét oldalán pirosra sütjük. Grillfűszerrel megszórjuk ízlés szerint, majd lefedjük. Amikor a mutató az első piros ér, a hőforrást takarékra tesszük, amikor a második pirosba ér, a hőforrást elzárjuk. Az ARVIT Brokko keveréket AMC edénybe tesszük és lefedjük. Amikor a mutató az első piros mezőbe ér, a hőforrást takarékra tesszük, ha a második piros mezőbe ér, a hőforrást elzárjuk. Ízesíteni nem kell, mert a keverék fűszeres margarint tartalmaz, amely ízesíti azt.


Aszaltszilvás csirkemell recept

Recept hozzávalók: 2 szép csirkemell, 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva, 1 db tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fehér bors
Elkészítése: A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne szakadjon el, hogy tölthető legyen. Az aszalt szilvát lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a mag helyére darált sós mogyorót teszünk. Az éles, hegyes késsel felszúrt csirkemell darabba 5 szem töltött szilvát teszünk, majd a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A tojást habosra verjük, és a szegfűszeggel, a borssal megfűszerezzük. 1 dl vörösboros szilvalevet hozzáöntünk, és annyi liszttel keverjük össze, hogy a szokásos palacsintatészta sűrűségű masszát kapjuk belőle. A megtöltött húsdarabokat megsózzuk, ezután lisztbe és a tésztába mártva 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép pirosasbarnára megsütjük. A lecsöpögtetett szilvás csirkemellet párolt rizzsel tálaljuk. Kissé munkaigényes, de igazi különlegesség.


Aszpikos jérce recept

Recept hozzávalók 4 személyre: 4 csirkecomb vagy 2 csirkemell, 1 borjúláb, 1 kis fej hagyma, 1 dl fehérbor, 1 citrom, 1-2 babérlevél, 5-6 szem fekete bors, só, 1 dkg zselatin, 1-2 teáskanál ecet.
A megmosott húst sóval, borssal, babérlevéllel, fekete borssal és fél citrom levével ízesített vízben megfőzzük. Egészben főzzük bele a hagymát. Amikor a csirkehús megfőtt, kiszedjük a léből, lebőrözzük, kicsontozzuk, és egy mélyebb tálon elrendezzük. A léhez adjuk a fehérbort, és ebben puhára főzünk egy borjúlábat. Ha megfőtt, kiszedjük, s a léhez vízbe áztatott zselatint adunk, a csirkehúsra öntjük, s a hűtőben kifagyasztjuk. Tálalásnál a citrom másik felét rákarikázzuk úgy, hogy a magokat kiszedjük belőle. Petrezselyemmel díszítjük.


Avokadósaláta recept (Brazília) 

Hozzávalók: 2 avokádó, 1 tk. mustár, fél citrom leve, bors, só, 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 1 ek. apróra vágott zöld olajbogyó, 20 dkg apróra vágott főtt rák (vagy csirkemell), 1 ek. olívaolaj, 4 salátalevél.
Vágjuk hosszában ketté az avokádót, szedjük ki a magját, mindegyik félből 2-2 ek. mennyiséget kaparjunk ki. Tálban nyomkodjuk szét, keverjük hozzá óvatosan a többi kelléket. Töltsük meg ezzel a fél héjakat! Kistányérra tegyünk 1-1 salátalevelet és erre az avokadókat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése